Alex | 30 december 2022 | ■ Veldwerk | ■ Romeins
Archeologisch onderzoek in Aardenburg
naar de oude waterlopen uit de Romeinse tijd
Dante de Ruijsscher is momenteel bezig met zijn doctoraatsstudie aan de Universiteit van Gent. Als onderdeel van deze studie voert hij momenteel onderzoek uit in Aardenburg in samenwerking met Hans Jongepier van Erfgoed Zeeland.
Verschillende leden van de AWN Afdeling Zeeland & West-Brabant hebben zich aangemeld om te helpen bij dit booronderzoek. Naast het actief bezig zijn in het veld, leren ze meteen weer wat van archeologisch onderzoek en de opbouw van de ondergrond.
Op 55 locaties wordt door middel van een edelmanboor en guts de opbouw van de ondergrond inzichtelijk gemaakt. Dat betekent 55 keer een boring zetten van gemiddeld meer dan 3 meter. Het steken met de guts op deze diepte is geen sinecure. Het gaat gepaard met de benodigde tactiek variërend door: aan de guts met je hele lichaamsgewicht te hangen, erop te springen, te draaien of met kleine trillingen proberen verder te komen.
Op basis van de opbouw en de diepte wordt de oude waterloop uit de Romeinse tijd inzichtelijk. Het streven is om tot de diepte van de pleistocene dekzand-laag te komen en het profiel daarboven inzichtelijk te maken. Afhankelijk van het type ondergrond is vast te stellen of het vroeger een diepte (van een waterloop) geweest moet zijn.
Hoe je weet of je diep genoeg bent gegaan? Dat stelt Dante vast met een klein flesje zoutzuur: “Als het gaat bruisen weet je met enige zekerheid dat je nog niet diep genoeg bent”.
“"Als het gaat bruisen weet je met enige zekerheid dat je nog niet diep genoeg bent"”
Laatste blog-berichten
Botjes van Nieuwerkerke...
Archeologisch onderzoek in Aardenburg
Middeleeuws festijn 2022