Ton Ruigrok | 26 juli 2022 | Experimentele Archeologie | Middeleeuws

Middeleeuws festijn 2022

Terra Maris

Ook deze zomer werd op Terra Maris in Oostkapelle weer het middeleeuws festijn “Spelen en Spijzen” gehouden en de AWN was daar, zoals elk jaar, alle keren bij aanwezig met het project zoutzieden. Bij de middeleeuwse ‘beleving’ rondom het mottekasteel liepen ook een heks, een nar, een vuurspuwer en een kwakzalver rond en dat alles in een herbergachtige sfeer met muziek, drankjes en kookpotten met pruttelende soep, soms verduisterd door de rook van enkele grote vuren, waaronder die van de AWN!

De jeugd kon zich vermaken met spelletjes zoals boomschijflopen, ringsteken en botvangen.

Nu, wat spelen betreft hebben de AWN-vrijwilligers zich kunnen vermaken met vuur en water en zich kunnen laven aan de heerlijke spijzen.

Omdat er ieder jaar vrijwilligers bij zijn die al eens eerder hebben deelgenomen is er veel ervaring en verloopt het zoutzieden soepel. Leo den Heijer trekt deze activiteit grotendeels, alle lof! De anderen sluiten zich gewillig aan als keetwijf of houtklover.

Leo als chef zoutzieder vertelt net zo gemakkelijk over het zoutwinningsproces in het Duits als in het Nederlands! En dat bevalt het bezoekende publiek van buiten ons land goed. Alle vrijwilligers dragen ‘middeleeuwse kledij’. Die kleding zit soms ongemakkelijk, of te los of te knellend, en schuurt op de naden. Een beetje afzien dus op de hete dagen in juli en augustus. Ringen, oorbellen en kettingen hebben we afgedaan om er meer ‘middeleeuws’ uit te zien. In aardewerken bekers krijgen we Fanta te drinken, géén gerstebier. De soep is lekker en de broodjes met knakworst druipen van de mosterd.

We voelen ons vreemden in de tijd.

Met twee houtvuren laten we het zoutwinningsproces zien, En dat kunnen we tonen in alle aspecten in de AWN-kraam. De volwassenen zijn bijzonder geïnteresseerd in het proces van zoutwinning en het proeven van het eindproduct nadat het water uit de schalen is verdampt. Dat vereist wel een dosis geduld.

We helpen de jeugd om te gaan met vuur, hoe je vuur maakt en hoe je stukken hout klieft. Onder strikte handsturing kan er met een echte bijl gekliefd worden

 

 

Veel dank aan Leo, Harrie, Ariane, Conny, Alex en Bea.

 

©2024 AWN Archeologie Afdeling Zeeland & Brabant - Privacybeleid | Ontwerp dWZO | Website Buro Cinq