Ton Ruigrok | 28 september 2022 | ■ Lezingen | ■ Laatmiddeleeuws
Hout verbindt
Wat heeft de AWN met hout?
Voor ons als AWN ers is dat een extra opgave. Wij houden ons hoofdzakelijk bezig met helpen bij opgravingen, het veilig stellen en schoonmaken van vondsten. Het determineren in vorm, afkomst, de tijd en het vastleggen op foto, tekening en de beschrijving en vergelijk met andere vondsten. Hele voorwerpen van aardewerk of steen is ons bekend, scherven nog meer. Metalen en botmateriaal is een ander stuk met een ander soort kennis in een ander vakgebied. Maar iets van hout vinden is spaarzaam. Meestal in een zuurachtige omgeving heeft een houten voorwerp door de cellen structuur een gedeeltelijke of totale afbraak meegemaakt. Een verpulvering tot gevolg in een droog gevonden Micro klimaat of een bacteriologische aantasting in een natte omstandigheid.
Als er begin dit jaar met drie erfgoed verenigingen een bijeenkomst is, om het thema op te nemen van Hout, schuif ik na wat aandringen aan. De drie andere vertegenwoordigers zien me als een vreemde. De boerderijstichting, de molenstichting en het maritiem erfgoed zijn grotendeels bekend met het bouwmateriaal Hout. Na wat geduw en getrek mogen we mee doen. Een eerste datum wordt vastgelegd in de agenda om onze publieksdag van Zeeuws hout verbindt te laten zien, half september.
Dan wordt het zoeken naar wat we gaan maken. Nu staan wij met onze vrijwilligers AWN op verzoek van het museum Terra Maris jaarlijks op hun Middeleeuws festijn tijdens de publieksdagen.
Jaren achtereen zijn we trouwe en betrouwbare partners in het demonstreren van het zout zieden/darinckdelven. En het ziet er mooi en verzorgt primitief uit.
En wat me dan opvalt bij de oudste prent voorstellende het darinckdelven ( schilderij is in het Stadhuismuseum in Zierikzee) dat de figuren met houten spaden aan het delven zijn.
Na wat overleg komen we tot het nieuw te maken gereedschap bij de zoutziedstand, om een houten schep te gaan maken.
In juni wordt een grote en vooral dikke plank Zeeuws iepenhout gekocht.
Uit het archief van EZ krijgen we uit het boek van het ZKGW uit 1924, een voorbeeld te zien van een vondst op het strand van Domburg van een houten schep. Deze tekening wordt ons voorbeeld en de lengte en breed staan er bij.
houten schep in het Zeeuws museum te Middelburg
Grotendeels werken we met een bijl, de houten schep in contour en holling uit.
We hebben nu twee exemplaren klaar.
Een ander experiment wacht.
En, wat vind u er van?
Laatste blog-berichten
Botjes van Nieuwerkerke...
Archeologisch onderzoek in Aardenburg
Middeleeuws festijn 2022